• Könyvelés Eger szívében

  Könyvelés Eger szívében

  Teljes körű könyvviteli szolgáltatások Önre szabva

 • Magas szintű szolgáltatás

  Magas szintű szolgáltatás

  Ügyfeleink helyett mi tartjuk a kapcsolatot a NAV-val

 • Pénzügyi garancia

  Pénzügyi garancia

  100%-os pénzügyi garanciát vállalunk szolgáltatásainkra

Hírlevél

AgriaProfit hírlevél -

2017. évi adóváltozások

 

MINIMÁLBÉR

2017. január 1-től a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére a megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) havibér alkalmazása esetén 127 500 forint lesz. 2018. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén a minimálbér összege 138 000 forint

A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben, teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a megállapított garantált bérminimum 2017. január 1.-től havibér alkalmazása esetén 161 000 forintra emelkedik, 2018. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 180 500 forint lesz.

 

SZJA


Vállalkozói személyi jövedelemadó

A vállalkozói személyi jövedelemadót alkalmazó egyéni vállalkozók 9% vállalkozói személyi jövedelemadót fizetnek az eddigi 10% helyett.

Szocho- és ehomérték miatti módosítások

A szociális hozzájárulási adó mértéke 2017-ben 27 %-ról 22 %-ra, majd 2018-ban - újabb 2% csökkenéssel - 20 %-ra módosul. A szocho csökkenésével azonos ütemben és mértékben csökken a 27%-os mértékő EHO is 22% illetve 20%-ra.

Ingatlan értékesítés jövedelme

Minden igatlan (pl.: a garázs is) és az ingatlanra vonatkozó vagyonértékű jogok átruházásából származó jövedelem adómentes a megszerzés évét követő ötödik évtől kezdődően.

Családi kedvezmény mértéke

A családi adóalap-kedvezmény mértéke két eltartott esetén havonta és kedvezményezett eltartottanként 100 000 Ft, adóba átszámítva: 15 000 Ft (2016-ban 12 500 forint volt). Az egy illetve ketőt meghaladó eltartottak esetében a kedvezmény mértéke nem változott.

Első házasok kedvezménye

A házasságkötéstől számított 24 hónapig feltétel nélkül érvényesíthető az első házasok kedvezménye, függetlenül attól, hogy a magánszemély ezt követően jogosulttá válik e családi kedvezményre.

Adóbevallási tervezet

A NAV adóbevallási tervezetet készít a magánszemélyeknek, akik annak adatait az adóévet követő év május 20-áig javíthatják, módosíthatják.

Béren kívüli és egyes meghatározott juttatások adózása

Béren kívüli juttatásként adható - az éves keretösszeget - 100 ezer forintot - meg nem haladóan adott pénzösszeg - Széchenyi Pihető Kártya szállás alszámlájára fizetett 225 ezer forint, vendéglátás alszámlára fizetett 150 ezer forint, illetve a szabadidő alszámlára fizetett 75 ezer forint.

A rekreációs keretösszeg 450 ezer forint. Ezen juttatások adó terhe 34,22% (juttatás értéke x 1,18 15% SZJA és 14% EHO)

Egyes meghatározott juttatásokként adható az Erzsébet utalvány, önkéntes biztosító pénztári befizetések, munkahelyi étkezés, iskolakezdési támogatás, ajándékutalvány.

Ezen juttatások adó terhe 43,66% (juttatás értéke x 1,18 15% SZJA és 22% EHO)

Költségtérítés munkábajáráshoz, saját gépkocsi hivatali célú használatához

A munkáltató által adott költségtérítés mértéke 9Ft/km-ről 15 Ft/km-re nőtt.

Adómentes mobilitási célú lakhatási támogatás

A foglalkoztatás első 5 évében adómentes a munkáltató által nyújtott lakhatási támogatás bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Kisvállalkozások adókedvezménye

A 2016. december 31-ét követően megkötött  hitelszerződések esetében megszűnik a kamatok után igénybe vett adókedvezmény 6 millió forintos és 60%-os korlát.

Óvodai szolgáltatás

Adómentes a bölcsödei és óvodai szolgáltatás és ellátás, ha a munkáltató nevére szóló számla alapján történik annak kifizetése.

 

KATA

Bevételi értékhatár

2017-ben a 6 millió forintos értékhatár 12 millióra nő. Az e fölötti részre továbbra is 40% az adóteher.

Kata mértéke

A kata mértéke változatlan 25 ezer, 50 ezer, 75 ezer forint havonta.

 

TÁRSASÁGI ADÓ

Adókulcs

Az adózás előtti eredmény mértékétől függetlenül 9% a társasági adó mértéke (eddig 10% illetve 19% volt).

Lakhatási támogatás

Adóalap csökkentő tételként lehet elszámolni a mobilitási célú lakhatási támogatás összegét.

Kis- és középvállalkozások adóalap-kedvezménye

Az új ingatlan és berendezések vásárlása esetén igénybe vehető adóalap-kedvezménynél megszűnt a 30 millió forintos korlát, de továbbra is legfeljebb az adózás előtti nyereség mértékéig lehet figyelembe venni.

Jogdíjkezdvezmények

Megváltozott a  jogdíjak által igénybe vehető adóalap-kedvezmények feltételei. Egyrészt a fogalom szűkült, másrészt az értékesítés eredménye az adóalap csökkentés alapja.

 

ÁFA

Számla kötelező adattartalma

2017. január 01-től kötelező feltüntetni a belföldi adóalany vevő adószámát, ha a számlán az áthárított adó összege eléri illetve meghaladja a 100 ezer forintot. Korábban ez 1 millió forint volt.

Kedvezményes kulcs

27 %-ról 18%-ra csökkent az internet szolgáltatás áfája.

27%-ról 5%-ra csökkent a baromfihús illetve a tojás értékesítés áfája.

18%-ról 5%-ra csökkent a friss tej áfakulcsa. Az ESL illetve az UHT tejre továbbra is a 18%-os áfakulcsot kell alkalmazni.

27%-ról 18%-ra csökken az étkezőhelyi vendéglátásban a helyben fogyasztott étel és a helyben készített nem alkoholtartalmú ital áfája.

Alanyi adómentesség

2017. január 01-től 8 millió forint az alanyi adómentesség határa, eddig 6 millió forint volt. Ezt azok az adózók is választhatják akiknek 2016-ban 6 milliónál nagyobb volt az árbevétele, de a 8 millió forintot nem érték el.

 

HELYI IPARŰZÉSI ADÓ

K+F fogalma

Az iparűzési adóalap meghatározásánál az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kisérleti fejlesztés kötvetlen költségének fogalma azonos a TAO szerinti  csökkentő tétel fogalmával, így már nem lehet kétszeresen figyelembe venni a K+F anyagköltséget csökkentő tételként.

 

ADÓZÁS RENDJÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNY

Áfa nyilatkozattételi kötelezettség

2017. július 1-től számázási programmal készített azon számlák adattartalmáról kell adatot szolgáltatni melynek áfa tartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Szeretne értesülni az Agria Profit 98 Kft aktuális szakmai híreiről, állásfoglalásairól?

Írtatkozzon fel hírlevelünkre most!

Korábbi hírleveleink

Ha még nem biztos abbna, hogy fel szeretne írtakozni az Agria Profit 98 Kft hírlevelére, akkor itt megtekintheti a korábban kiküldött hírleveleink anyagait!

Korábbi hírleveleink megtekintése!