• Könyvelés Eger szívében

  Könyvelés Eger szívében

  Teljes körű könyvviteli szolgáltatások Önre szabva

 • Magas szintű szolgáltatás

  Magas szintű szolgáltatás

  Ügyfeleink helyett mi tartjuk a kapcsolatot a NAV-val

 • Pénzügyi garancia

  Pénzügyi garancia

  100%-os pénzügyi garanciát vállalunk szolgáltatásainkra

TB változások 2020.07.01-től

 

2020. július 1-jétől jelentősen változnak a járulékfizetéssel kapcsolatos előírások. Jelen hírlevelünkben ezeket a változásokat gyűjtöttük össz

Szociális hozzájárulás mértéke 17,5%-ról 15,5%-ra csökken.

— Minden dolgozó nyugdíjasra (nem csak munkaviszonyosokra, hanem a megbízási jogviszony esetén és a kiegészítő tevékenységet végző társas vállalkozókra is) kiterjesztik a járulékmentességet, a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség megmarad, ennek mértéke 15%. Szochot illetve szakképzési hozzájárulást sem kell fizetni.

— Egyetlen egyéni (munkavállalóktól levont) járulék lesz, amelynek a (régi)-új neve: Társadalombiztosítási járulék. Mértéke: 18,5%, vagyis összevonják a Nyugdíjjárulékot (10%) és az Egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot (4% + 3% + 1,5%). A járulék mértéke megegyezik az összevont járulékok mértékével.

Ugyanakkor az SZJA-n túl ,már az egész összevont járulékra igénybe lehet venni a gyermekek után járó családi kedvezményt. Vagyis, a teljes kedvezmény igénybevételével akár a nettó jövedelem egyenlő lehet a bruttó jövedelemmel.

— Minden munkaviszonyra alkalmazni kell egy minimális járulékfizetési kötelezettséget, (a minimálbér 30%-ának megfelelő összeg után kell a járulékot megfizetni, vagyis 161 000.- Ft 30%-a= 48 300.- Ft után) tehát aki most pl. heti 1 órában végzi az ügyvezetői feladatot a minimálbérrel arányos díjazással, annak többszörösére nőhet a fizetési kötelezettsége.

— Az a magánszemély aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát ( 7 710 Ft/hó), három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől, vagyis nem kap orvosi ellátást, a  TAJ kártya érvénytelenné válik. (Az a tartozás számít bele a háromhavi elmaradásba, amely 2020. július 1. után keletkezik.)

— Az egyéni- vagy társas vállalkozó az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot 2020. július 1-től a minimálbér összege után kell hogy megfizesse, azaz csökken a fizetési kötelezettség alapja. (Eddig egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozói jogviszonyban emelt alap után kellett fizetni az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot, azaz a minimálbér vagy garantált bérminimum 150 %-a után a 8,5%-ot, ezt eltörlik, nem kell majd felemelni az alapot). A szocho alapja marad 112,5%.

vissza