Hírlevél

AgriaProfit hírlevél -

Hírlevél a 2022. évi adóváltozásokról

 

Tisztelt Ügyfelünk!

Az év eleji Hírlevelünkben összefoglaljuk a 2022-ben (2021. évközben) hatályos legfontosabb adótörvényi változásokat a teljesség igénye nélkül.

SZJA

 25 éven aluliak kedvezménye: Minden 25 évnél fiatalabb magánszemély SZJA kedvezményt vehet igénybe. A jogosultság utolsó hónapja az a hónap, amikor a fiatal betölti a 25. életévét. Az adóalap-kedvezményt a nem önálló tevékenységekből származó jövedelemmel szemben lehet érvényesíteni, nem érvényesíthető a kedvezmény például az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmekre és a külön adózó jövedelmek nagy részére. A kedvezmény mértéke maximum 433 700 forint havonta.

Átalányadózó egyéni vállalkozó: A jövedelemből adómentes az éves minimálbér összegének fele. A bevételi értékhatár is változott, 2022-ben 24 illetve 100 millió forint. A költség átalány mértéke 40, 80 illetve 90%.

Kriptoügyletekből származó jövedelmek: A kriptoeszközökkel kapcsolatos ügyletekből származó jövedelem 2022-től külön adózó jövedelemnek minősül (korábban egyéb jövedelem volt). Csak akkor keletkezik jövedelem, ha a magánszemély a kriptoeszközért cserébe nem kriptoeszközt szerez, kap. Az értékpapírokhoz hasonlóan a kriptoeszközöknél is van adókiegyenlítésre lehetőség.

Villamos energia értékesítése: Adómentes a magánszemély által aktív felhasználóként, energiaközösség tagjaként megszerzett villamos energia értékesítésből származó bevétel, legfeljebb évi 12 ezer kWh.

Kerékpár magáncélú használata: Adómentes a kifizető által biztosított kerékpár magáncélú használata. A kerékpár lehet hagyományos vagy elektromos (max 300 W teljesítményig).

Adó-visszatérítés a gyermeket nevelő szülőknek: Minden olyan személy jogosult adó-visszatérítésre, aki a szja törvény szerint 2021-ben családi adóalap-kedvezményt vehetett igénybe, akkor is, ha ezt eddig nem igényelte. Az összevonandó jövedelmek adóját lehet visszaigényelni pl.: munkabér, megbízási díj, ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem. A katás személyek esetében is alkalmazható a visszatérítés a befizetett kata 25 százalékáig. A visszatérítés összege maximum szülőnként 809 ezer forint.

Távmunkával kapcsolatos költségtérítések: A munkáltató a távmunka végzésével kapcsolatos költségek fedezetére a munkavállalónak a minimálbér 10%-nak megfelelő összeget biztosíthat.

TÁRSASÁGI ADÓ

Vállalkozási tevékenység érdekében elismert költség: A Társasággal munkaviszonyban álló magánszemély, vezető tisztségviselő, személyesen közreműködő tagja, valamint a közeli hozzátartozók részére biztosított hagyományos vagy elektromos kerékpár biztosítása révén felmerült költségek.

 

KIVA

 Adómérték: A szocho mértékének változása miatt a kisvállalati adó kulcsa 10 %-ra csökken a korábbi 11 %-ról.

 

JÁRULÉKOK

A 15,5% mértékről 13%-ra csökken a szocho mértéke illetve 2022. január 1-től megszűnik a 1,5% mértékű szakképzési hozzájárulás.

 

HIPA

A vészhelyzetre való tekintettel a hipa mértéke 2022-ben is 1% lesz.

 

Ha a Hírlevélben leírtakkal vagy vállalkozásának adózásával kapcsolatban felmerült kérdése, akkor keresse könyvelőjét, bérszámfejtőjét!

 

Agira-Profit 98 Kft.

 

Eger, 2022. január 04.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Szeretne értesülni az Agria Profit 98 Kft aktuális szakmai híreiről, állásfoglalásairól?

Írtatkozzon fel hírlevelünkre most!

Korábbi hírleveleink

Ha még nem biztos abbna, hogy fel szeretne írtakozni az Agria Profit 98 Kft hírlevelére, akkor itt megtekintheti a korábban kiküldött hírleveleink anyagait!

Korábbi hírleveleink megtekintése!