Hírlevél a 2022. évi adóváltozásokról

 

Az év eleji Hírlevelünkben összefoglaljuk a 2022-ben (2021. évközben) hatályos legfontosabb adótörvényi változásokat a teljesség igénye nélkül.

SZJA

 25 éven aluliak kedvezménye: Minden 25 évnél fiatalabb magánszemély SZJA kedvezményt vehet igénybe. A jogosultság utolsó hónapja az a hónap, amikor a fiatal betölti a 25. életévét. Az adóalap-kedvezményt a nem önálló tevékenységekből származó jövedelemmel szemben lehet érvényesíteni, nem érvényesíthető a kedvezmény például az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmekre és a külön adózó jövedelmek nagy részére. A kedvezmény mértéke maximum 433 700 forint havonta.

Átalányadózó egyéni vállalkozó: A jövedelemből adómentes az éves minimálbér összegének fele. A bevételi értékhatár is változott, 2022-ben 24 illetve 100 millió forint. A költség átalány mértéke 40, 80 illetve 90%.

Kriptoügyletekből származó jövedelmek: A kriptoeszközökkel kapcsolatos ügyletekből származó jövedelem 2022-től külön adózó jövedelemnek minősül (korábban egyéb jövedelem volt). Csak akkor keletkezik jövedelem, ha a magánszemély a kriptoeszközért cserébe nem kriptoeszközt szerez, kap. Az értékpapírokhoz hasonlóan a kriptoeszközöknél is van adókiegyenlítésre lehetőség.

Villamos energia értékesítése: Adómentes a magánszemély által aktív felhasználóként, energiaközösség tagjaként megszerzett villamos energia értékesítésből származó bevétel, legfeljebb évi 12 ezer kWh.

Kerékpár magáncélú használata: Adómentes a kifizető által biztosított kerékpár magáncélú használata. A kerékpár lehet hagyományos vagy elektromos (max 300 W teljesítményig).

Adó-visszatérítés a gyermeket nevelő szülőknek: Minden olyan személy jogosult adó-visszatérítésre, aki a szja törvény szerint 2021-ben családi adóalap-kedvezményt vehetett igénybe, akkor is, ha ezt eddig nem igényelte. Az összevonandó jövedelmek adóját lehet visszaigényelni pl.: munkabér, megbízási díj, ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem. A katás személyek esetében is alkalmazható a visszatérítés a befizetett kata 25 százalékáig. A visszatérítés összege maximum szülőnként 809 ezer forint.

Távmunkával kapcsolatos költségtérítések: A munkáltató a távmunka végzésével kapcsolatos költségek fedezetére a munkavállalónak a minimálbér 10%-nak megfelelő összeget biztosíthat.

TÁRSASÁGI ADÓ

Vállalkozási tevékenység érdekében elismert költség: A Társasággal munkaviszonyban álló magánszemély, vezető tisztségviselő, személyesen közreműködő tagja, valamint a közeli hozzátartozók részére biztosított hagyományos vagy elektromos kerékpár biztosítása révén felmerült költségek.

 

KIVA

 Adómérték: A szocho mértékének változása miatt a kisvállalati adó kulcsa 10 %-ra csökken a korábbi 11 %-ról.

 

JÁRULÉKOK

A 15,5% mértékről 13%-ra csökken a szocho mértéke illetve 2022. január 1-től megszűnik a 1,5% mértékű szakképzési hozzájárulás.

 

HIPA

A vészhelyzetre való tekintettel a hipa mértéke 2022-ben is 1% lesz.

 

Ha a Hírlevélben leírtakkal vagy vállalkozásának adózásával kapcsolatban felmerült kérdése, akkor keresse könyvelőjét, bérszámfejtőjét!

 

Agira-Profit 98 Kft.

 

Eger, 2022. január 04.

vissza